zondag 2 oktober 2011

Herfst

Het is inmiddels herfst geworden in Zweden al heeft het mooie weer lang aangehouden. Volgens mijn vader was het op een paar dagen met regen alleen maar mooi geweest tot eind september. Dat het wel eens hard had geregend was midden september wel aan de beek te zien die door de tuin loopt. Eigenlijk is het terrein en het bos rondom een 'sprengengebied' waar verschillende stroompjes beginnen en bij elkaar komen. Zo komen er op ons 'tomt' drie stroompjes bij elkaar die daarna als een klein beekje het terrein weer verlaten. Erg lang is het niet, want na ruim een kilometer komt het in het Vänern uit, het grootste meer van Zweden. Maar leuk is het wel die kleine stroompjes, zeker als er dus veel water in loopt. En met de herfstbladeren die langzaam beginnen te vallen is vooral het bosbeekje erg mooi. Het stroomt snel over de naakte grond met langs de oevers een verzameling mooie herfstkleuren. Natuurlijk ontbreken ook de diverse paddestoelen niet, alleen kon ik geen cantharellen ontdekken. De overburen hadden inmiddels wel een keukentafel vol liggen!















In huis had mijn vader een verrassing: het oude plafond was er inmiddels al in zijn geheel uit gehaald! Een heel karwei, want net als onder de vloer lag dit vol met samengepakt zaagsel in combinatie met kranten en ander klein afval. Zo had hij een oude schoen en een oud boekje gevonden. Om dat zaagsel vol stof te verwijderen was natuurlijk geen fijn werk geweest, dus mooi dat alles er nu eindelijk uit was. Het kale plafond liet ook wat onhandige oplossingen van vorige eigenaren zien die hier en daar wat opgelapt hadden waardoor het nu vrij rommelig was met extra balken langs de oude en een wirwar van dwarslatten. We gaan dit zelf aanpakken door langs elke oorspronkelijke balk een nieuwe dikke plank te spijkeren die dan weer onderling waterpas komen te hangen; hier wordt dan het nieuwe plafond tegenaan gespijkerd. Ook komt er natuurlijk nieuwe isolatie tussen en komt er langs de gevel wat extra ondersteuning. Ook dwars door de kamer hebben de oude balken nu extra ondersteuning door toevoeging van een extra muur waar we een extra slaapkamer hebben gemaakt.

In deze slaapkamer moet ook het plafond en vloer er nog uit en dat is wel nodig ook: in deze ruimte hangt altijd een muffe lucht; nu we in de woonkamer onder de vloer bezig konden we ook in die hoek kijken en zagen we dat daar een grote hoop afval lag met van alles en nog wat, waaronder oude flessen, blikken, zaagsel en hout. In de vochtige aarde zal dat natuurlijk muf gaan ruiken. En ook ligt in de vloer natuurlijk nog het zaagsel, dus als de vloer er daar uit is kunnen we ook onder de vloer eens goed opruimen. Een mooie klus voor volgend jaar! En wie weet vinden we nog wat leuks.

In de woonkamer heeft mijn vader na mijn vertrek nog de vloer afgemaakt zodat deze er nu in zijn geheel in ligt. Volgende keer dus als eerste de vloer lakken. Ook de nieuwe ondersteuning voor de grote plafondbalk staat op z'n plek: een hele boomstam van furu, oftwel denneboom (grenen). Deze zit er mooi in en sluit perfect om de oude balk. De oude balk moeten we nu nog wat opschuren en word dan samen met de stam een mooi detail in de nieuwe woonkamer.

1 opmerking: